2008. májusi programok

Rendhagyós – exluzív fórum a városi nyugdíjasházban

 

- o -

 

Valósághűek a jelzők, hiszen ez a szénhidrogén-ipari fórum, annak az apropóján jött össze a napokban, hogy október 16-án lesz ötven éve, hogy megtalálták a Dél-kelet Alföld legnagyobb szénhidrogénkincsét Orosháza – Tatársáncon. Másrészt különleges és olyan kiváló, illusztris személyek tartottak tájékoztatót, mint Dr. Szabó György az Amerikai – Kanadai Falcon Oil Gas LTD magyarországi igazgatója /”Makói árok”/ és Götz Tibor olajmérnök, az itteni földgázt megtalálók és feltárók csapatának egykori vezetője. Ugyancsak érdekességnek számított Placskó József gázipari mérnöknek, az egykori elhíresült nagy orenburgi gázvezeték építésvezetőjének rövid visszatekintése. Ezek összefüggéseire hívta fel a figyelmet a fórum házigazdája Dr. Násztor Sándor egyesületi elnök, önkormányzati képviselő.
A várakozásnak megfelelően rendkívüli élmény volt Dr. Szabó György lenyűgöző és hozzáértő képekkel /vetítés/ is érzékeltető előadása, arról – erről a bizonyos “Makói árokról”. Egyértelművé tette és bizonyította, hogy az óriási földgázkészlet /a mai magyar gázfelhasználást száz évig fedezi/, ott van lenn hat-hétezer méterre, és ezért le kell “merülni”, mint a gyöngyhalászoknak, nem kis kockázattal, hatalmas költségek árán és felhozni. Ezért a szenzációhajhászok sok száz elképesztő, kiszínezett ötleteket tálalnak közönségüknek és a felelős tényezők, nem szívesen nyilatkoznak.
Ugyanakkor tényekkel illusztrálta, érzékeltette, hogy Amerikában már egy hasonló helyzetű mezőn eredményesen elkezdődött a kitermelés. Aláhúzta, hogy a cégük ez ideig itt már több százmillió dollárt elköltött és ennek a sokszorosára is kész, mivel megvan a visszatérülés realitása. Érdekességként megemlítette, hogy a kapcsolódási eshetőségek sem illúziók, hiszen a mostani újabb kút lemélyítése /az “árok” északkeleti pontján/ Orosházától alig 15 kilométerre történik. Nem rég a geológus-szeizmikus csoportjuk Gyopároson volt elszállásolva. A jövő méretek – nagyságrendek kapcsán elmondta, hogy több száz kutat létesítenek, és ha megindul az érdemi kitermelés, több ezren fognak ott dolgozni.
Egy másik aspektusra is felhívta a figyelmet: ne becsüljük le ezt a másik “árkot”, a “békési árkot”! Igaz ez közelebbi mélységben, de sokat ígérő, és alattunk van, amely elnyúlik a román határig. Az előadást követően sok és sokféle kérdést tettek fel a jelenlévők, amelyekre világos, közérthető választ kaptak, /sajnálatos és érthetetlen, hogy a helyi és a megyei média távolmaradásával “tisztelte” meg ezt az alkalmat?/, és a zárást őszinte taps kísérte.
A fórumot követő beszélgetésen részt vett Dr. Dancsó József alpolgármester, országgyűlési képviselő is és az orosházi vonatkozású véleménycserék is hasznosnak bizonyultak.
Elmondhatjuk – az idei jubileumi évfordulók bevezetőjeként méltó színvonalú volt ez az esemény. Ebben segít most a Magyar Televízió kettes csatornája is, amikor újból levetíti Kóthy Judit és Topits Judit nyolcrészes dokumentumfilmjét: “Olaj, olaj, olaj” c. Felhívjuk a figyelmet, hogy a mi térségünkről – rólunk szóló V. részt június 5-én du. láthatjuk.
Elmondhatjuk: a múlt, a jelen és a jövő egybekapcsolódások tükre volt ez a fórum, a filmsorozattal kiegészítve. Több hasonlóra is szükség lenne, amiben az Orosházi Nyugdíjas Egyesület és az Olajbányászok Klubja példásan kezdeményező volt és kíván lenni, bár a háttér segítség és nyilvánosság még kívánnivalót hagy maga után.

 

Orosháza, 2008. május 26.

 

N.S.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


3 + = 12

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>