A „Kistérségi” MSzP-sek

7
április2015

A legutóbbi (március 27) Városi Képviselőtestületi ülésen az M.Sz.P. képviselője (Füvesi S.) indítványozta, hogy néhány speciális nyugdíjas szervezet: a kistérségi-járási, Határőrségi (ugyan az a személy az elnök) valamint a Rákóczi-telepi és a Pedagógusoké – ugyan olyan városi támogatásban részesüljenek, mint a mi húszéves Egyesületünk és a Töhötöm utcai Városi- Nyugdíjasház?! Dávid Zoltán Polgármester a javaslatot nem támogatta és a testület nem szavazta meg.

Mondhatnánk azt is, hogy ezen akció tükre annak, hogy az itteni MSzP inkább „Kistérségi” mint sem városi, hiszen lassan kulcsemberei között orosházit már lámpással sem találni.

Tévedés ne essék, itt nem arról van szó, ki hol született, hiszen a megújult Orosháza épülésében mintegy másfélezer idetelepült család is meghatározóan részt vett. Azonban jöttek ide messzebbről is megélhetést keresni és vezérkedő szereplőik fényes karriert csinálva, jól megtollasodva, híveiket félre vezetve, máig városi közéletiek pedig a dilettáns működésük a nagy „kitöréseik” (ipari park a turizmus – Gyopárosból Hajdúszoboszlót és ráadásnak a dél-keleti kapu – (kaput) – sem érdemi munkahelyet, hanem milliárdos károkat okoztak Orosházának.

Amúgy ide sorolhatók a személyes kapcsolódású akciók, a „Tesco-telek” ügy ( Orosháza 450 millió forinttól esett el ) az „ Ipari Park” ( százmillió kidobott pénz) egészen a zűrös Gyopáros Zrt, vétós 1%-os részvényeséig. Ez a fajta korlátolt várospolitika, több ezer munkahely megszűnését (szénhidrogén ipar és a modernizáció) meg se kísérelte ellensúlyozni – hacsak nem a vezér „Golfakadémiás” rémálma – és mostanság családok százai aggodnak mert végzős gyerekeik – unokáik munkalehetőség híján előkeresik az egykoron félretett „vándorbotot”.

Csupán bizonyító ellenpéldaként említem meg, hogy a szolnoki születésű Dr. Bottka László olyan szegedivé lett tevékenysége által, hogy ha netán a Tisza befagyna a jegén is megválasztanák a város polgármesterének. Nálunk azonban a többszörösen is megbukott és „lejárt szavatosságú”M.Sz.P.-s vezér mint valami hitbizonyos, örökös Elnökké jelölve magát, társával fiatal jelöltek fáradozását kijátszva, vállukon belépdeltek a városi Parlamentbe és jó pénzért teszik a törvényt.

Miközben a mi egykori Viharsarki Fellegvárúságunk, munkásmozgalmi emlékeink utolsó maradványait is a sárgaföldig ledózerólták – Jó kérdés? Hát ennyire gyermeteg hiedelem létezhet itt az egykori „legnagyobb magyar faluban” hogy elhiszi, hogy Ők a baloldal képviselői? Ők is pénzoldaliak?

A mi nyugdíjas szervezetünk itt a Töhötöm utcán hű lenyomata és tükre az Orosházán végbement jó félévszázados fejlődésnek – épülésnek. Orosháza ma – a volt falu – Békés Megye ipari – gazdasági központja és annak folyománya az elmúlt évi rekord méretű egymilliárd háromszázötvenhárom milliós iparűzési adóbevétel, mely Gyulavárosáénak a kettőszerese. Ez a mi generációnk hozománya az itt élőknek és a jövő nemzedékeknek. Mi jó húsz éve a semmi talaján létrehozott 39 tagú Nyugdíjas Szervezetünk utódlása és eredménye a 342 tagú(fizető) mai Egyesületünk , meg gazdag – szerteágazó közhasznúsági szereplésével a megyében is egyedül álló és a havi idős forgalmunk meghaladja a másfélezerét. Ezt akarják egyesek azonosítani Füvesi előterjesztésével?!

Egy település nevét gyűjtő jelzőként használni azt jelenti, hogy abból csak egy van. Egy FIDESZ – egy MSzP – egy Gazdakör és egy Nyugdíjasok Érdekvédelmi szervezete.

Miféle külön Rákóczitelepi „Érdekvédelem” van?! Talán valami Orosházától elkülönített közigazgatási egységként csatlakozott valamikor Orosházához?!  Szentetornya igen, 1946 január elsejével ötezer holddal és ötezer lakossal, hogy sikerüljön a városi cím és ott sose „kekeckednek”?!

A harmincas években az új osztáson a szegény övezet Rákóczitelep a magyar nyomorúság tükre volt ezért is járták az utcáit gyűjtögették a tényeket Féja Géza és Orosháza későbbi országos tekintélyű néporvosa Dr. Soós József.

Ma Rákóczitelep egyre inkább kertváros jellegű városrész, ahol Orosháziak laknak .

Miféle új nyugdíjas –széthúzási (MSzP-holdudvari?) centrum – fórum hirdeti ott a Töhötöm utcaival azonos jogosultságot?  Ez még csak köszönő viszonyban sincs az egykori orosházi vagy éppen Rákóczitelepi baloldali – munkásmozgalmi múlttal!!

A Kistérségi – járási – őrségi „érdek képviseletiség” is eleve okafogyott – hiszen a járási intézmény nem egy választott valami, hanem hivatali – közigazgatási képződmény. Máshol is összejönnek a környékbeli nyugdíjas szervezetek alkalmi találkozóra, de itt egy Orosháza városi nyugdíjas széthúzáshoz igyekeztek külső erőket is bevonni és ezt „Törvényesíteni”.          A támogatási rendszer az országban a településeken belüli civileknek jár, az adott adóbevételekből. Egy „portyázós” vándorló nyugdíjas bulizás – lényegében azonos csoportokkal nem ilyen kategória. Itt a „térség” és a helyi(határőr) szervezetnek ugyan az az Elnöke?! Ezeket ugyan is jól tudja – tudta az előterjesztő is.

Egy település felelős politikusai kell, hogy annyi felülemelkedettséggel – kultúrával bírjanak akár ellenzékiekként is hogy csak úgy dafkeindítékból ne szerepeljenek. Azért március 15-e nem arra való hogy az egyik 1848-as hős magyart szembe állítsuk a másikkal – megosztva a lakosságot.

A MSzP-s vezetők a máig egy pöcegödör tetején hagyott Táncsics Mihály szobrát gyalázva ne kérkedjenek, mert volt 12 évük és kilenc milliárd iparűzési forintjuk, hogy méltóbb helyre tehették volna, netán a főtér közelébe.

Mi az Orosházi nyugdíjasok felelős képviseleti szervezete az elmúlt két évtized során és mostanság is a város és múltja iránti közéletiség szellemében cselekedtünk. Ezt tükrözi az orosházi 1891 évi véres május elsejei egy szál virágos megemlékezés és a „Véres kabarés” akcióktól való elhatárolódásunk.

Kezdeményezői voltunk, máig a sorsunkat jóra fordító szénhidrogén bányászat és az üvegipari emlékhelyek létrehozásának és a megemlékezéseknek.

Meggyőződésünk, hogy a városban élő mintegy kilencezer idős – nyugdíjas járadékos többsége érdemi elősegítője volt annak amilyenné vált az egykori falu és ahogyan a jelent és a jövőt szimbolizálja az új főtér az üvegszoborral.

Az idős városépítő nemzedék több megértést támogatást érdemel a rekord adóbevételekből is a jelenleginél. Ehhez az orosházi nyugdíjasságnak itt kell összefogni és nem innét távolról 20-30 kilométerre. Ezeket nem párthoz kötődéssel, széthúzással, hanem közös szóértéssel, összefogással lehet csak elérni.

 

 

 

Dr Násztor Sándor

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


− 5 = 3

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>