A negyvenhatodik

13
április2013

A hagyományok jegyében, a városalapítás 269. évfordulóján rendezett ünnepségen kitüntetéseket adtak át. Különleges és megható volt, ahogy az ezüsthajú, kiváló “Aranyokleveles” olajmérnök Götz Tibor átvette Dr. Dancsó József polgármestertől az “Orosháza Városáért” kitüntetést, a negyvenhatodikat. Ennél szebb születés és névnapi (82.) ajándékot kívánni sem lehet. Azért, sokan kérdezzük; ugyan miféle értékrendiség a magyarázat arra, hogy az első és egyetlen olajbányász 18 év után – a negyvenhatodikként – volt, lett erre érdemes?!

 

Vajon a lakosság, az iskolások, az “illetékesek” ennyire nem értenék-értették, nem becsülték, hogy mit jelent nekünk, orosháziaknak az a “nagydurranás”, amikor 1958 október 16.-án hatalmas robajjal feltört Tatársáncon a földgáz?! Igen, Götz Tibor és csapata “trafált” bele az igazi “harangos kútba”! Aztán a város vezetői hívására pár héten belül idetelepültek Tótkomlósról, a Táncsics utcába. Csak a szénhidrogénipar jóvoltából lehettünk az “üvegvárosa”, hiszen jelenleg az ország üveggyártásának 98%-ka itt van, Orosházán.

 

Miféle értékrendiség – Orosháziság szülte azt, hogy annakidején, tizenkét év alatt a baloldali városvezetés egyetlen olajbányásznak, de még az orosházi üvegipart alapító Szokup Lajosnak sem adott, a több tucatnyi elismerésből?!

 

A szénhidrogén kincs feltárásában mintegy háromezer olajbányász fáradozott több évtizeden át és túl ezen az OKGT, a város vezetői kezdeményezésére-, kérésére (Mocsári Gábor “Égőarany” c.) felépítette az orosházi Olaj és Gázipari Gépgyárat (AKG).

 

Tisztelet a városvezetésnek, hogy realitás érzékkel és felülemelkedettséggel a Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete és Olajos klubja javaslatára méltó embert tüntettek ki, pótolva mások mulasztását.

 

Jó egészséget és hosszú boldog életet a méltán kitüntetettnek.

 

Orosháza, 2013. április

 

Dr. Násztor Sándor

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


− 1 = 7

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>