Állásfoglalás

május2015

Az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete, kibővített, vezetőségi ülése 2015. május május 13-án értékelte az Egyesület és a Nyugdíjas Házon belüli helyzetet és az egyes zavaros csoporttörekvéseket, valamint elítélte a város életében való közreműködésünk tekintetében – az április 30-i közös megemlékezést a Városi Önkormányzattal, az 1891 évi orosházi véres május elseje kapcsán, ennek tanulságait levonta. Tárgyalásra került még:  az egyesület és a klubközösségek tevékenysége,  a közös felelősség a Városi Nyugdíjasház érdemi használata – gondozása kapcsán.

A vezetőség ugyan akkor kéréssel – javaslattal –  fordul Orosháza Város Önkormányzati vezetése felé, hogy az országosan is kiemelt arányú iparűzési adóbevételt tekintsék úgy is, hogy a mostani idős generáció volt annak a kiszenvedője, ezért – egy keveset – juttassanak belőle részükre. Történetesen a legidősebbek, a hetven év felettiek, szemétszállítási díj mentesítés, vagy 50 % elengedés formájában. Orosháza gazdag lett, lakosságán belül, jó néhány igen gazdag, de sok a szegény is, hát segítsenek.

Ugyancsak javasolja – a vezetőség – hogy a város érdemben készüljön fel,  az egykori legnagyobb magyar falu, a várossá nyilvánítás hetvenedik évfordulójára, 2016 január elsejére. Helyezzen el „emléktáblát” az Előd utca 1. számú épület falán és más formában is, az önálló város érdemi szellemisége, a fiatalok identitástudatának erősítése érdekében. Ez a mi városunk, mi tettük naggyá – gazdaggá, még ha elődeink üldözöttként is jöttek el Zombáról. Orosháza jelenleg Békés Megye ipari – gazdasági központja lett, az üveg és a gépgyártás városa, értékes agráriummal, kultúrájával, oktatási, szellem-gyarapítási életével.

A tények tudata, valamint a feladatmegvalósítási tevékenység – de nem a nosztalgiázás – adja, hogy orosháziasságunkra büszkék legyünk és konszenzus, nem széthúzás legyen a jellemző.

Orosháza,   2015   május

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

8 − = 7