Archív

Olajbányászokra emlékeztek
24
szeptember 2014

2014. szeptember 15. 16:54 közélet szerző: Varga Diána
 
Földgázt találtak Orosháza határában – 56 éve. Ennek alkalmából elevenítették fel a múltat.
Tatársáncon, a kaszaperi úti olajos emlékműnél tartották a megemlékezést szeptember 13-án. Ezen a helyen, a “harangos kútnál” 1958 októberében földgázt találtak, 2008 óta emlékmű jelzi az utókor számára a történelmi pillanatot.

Tovább ...

Az üveg első hírnökei Orosházán
15
szeptember 2014

Úgy hozta a sors, hogy a múlt század ötvenes évei végén a lecsendesült, vihar nélküli sarkában az országnak, nálunk Orosházán valami megmozdult.
 
Először Tatársáncon – környékén dübörögve tört fel a kincset érő földgáz 1958 októberében. Vele egyidőben már beindulás előtt állt Orosháza első, egész éven át üzemelő igazi gyára, a ruhagyár. Az óriási méretű munkanélküliség oldásában a helyhez kötött, nehéz sorsú asszonyok kenyérkeresethez jutása, az ötszáz új munkalehetőség önmagáért beszélt. Azonban a sok száz férfi helyi foglalkoztatása volt itt a legnagyobb tehertétel és Tatársánc valós reményt ígért. Azonban a remény valósággá érlelődése, mint később kiderült, minden várakozásunkat is felülmúlta.

Tovább ...

A 20. évforduló
15
szeptember 2014

Egyesületünk jeles eseményre emlékezik szeptember 26.-án. Az Idősek Világnapjával összekapcsolva köszöntjük megalakulásunk huszadik évfordulóját is. Ugyanis 1994. szeptember 29.-én 39 taggal alakult meg az első igazán orosházi városi nyugdíjas szervezet. Volt ugyan előtte is próbálkozás – alapítók, de akkor nem a Békéscsaba városi példát követték, hanem a Megyei Szövetséget és így egy összekuszált „Orosháza és vidéke” képződmény jött létre, ami azt jelentette, hogy az év során két alkalommal jöttek össze a tagok – tavaszi közgyűlés és az őszi Idősek Világnapján. Ezért hát egy igazi, éven át tartó folyamatos közösségi – klubéletiségre volt szükség.

Tovább ...

Volt egyszer egy orosházi ruhagyár
6
szeptember 2014

Mint csepp a tengerben, tükrözi a fenti cím a délkelet magyarországi – viharsarki társadalmi válság állapotokat, amelyek kialakultak az ötvenes évek végére, történetesen Orosházán. Már az 1949. év végi népszámlálási adatok is amolyan társadalmi szeizmikus előrejelzést mutattak. Az összeírt 31.337 orosházi közül az agrárnépesség 16.401 fő volt, azaz 52,3%. Ez azt jelentette, hogy mezőgazdasági művelt földterületekből, amely tizenhatezer hektár körüli volt, egy hektárnyi jutott egy főre a rajta élőknek, bár vagy másfélezer család esetében semmilyen földalap nem volt. Túl ezen, az úgynevezett városiak között is több mint ezer munkanélküli volt.

Tovább ...

A „homokbányász” polgármester jelölt
29
augusztus 2014

A legutóbbi (aug. 22.) városi képviselőtestületi ülésen a baloldal vezéregyénisége, a harangöntéstől a homokbányászatig mindenhez értő nagyszénási fiú káprázatos kijelentéseket tett több témában. Az orosházi szénhidrogén bányászat – röviden bányászati ágazat kapcsán – rákérdezett az előterjesztőkre, hogy mit is kell itt értenünk a bányászat alatt? Idézem: „Ha valaki nekem megmondaná (valaki mondja meg?), hogy a bányászat a homokbányászatra vonatkozik, mert nem a vasércre.” Aztán még hozzátette: „Ezt én nem értem egészen hirtelen, hogy a homokbányászatra gondolnak.” Hát talán ne hirtelenkedjen, de messze nem erről van szó.

Tovább ...

Új kórház a város közepén
29
augusztus 2014

Örömmel olvastam nemrég a „Békés Megyei Hírlapban” (Csete Ilona) az orosházi – a mi- kórházunkról szóló írást. Jó tudni, hogy egy rövid kényszerpályás állapotot magunk mögött hagyva egy ambiciózus, hozzáértő fiatal orvos, Dr. Durai Gergő, kórház igazgató hogyan igyekszik e nagyszerű egészségügyi létesítményt az orosháziak, illetve túl azon mintegy százezer ember egészségvédelme, gyógyítása sikere érdekében működtetni, fejleszteni. Meggyőződésem, hogy a sokféleség tiszteletét nem sértve az ilyen jellegű prioritás elvitathatatlan és elismerést, tiszteletet érdemel.

Tovább ...

Ünnepi megemlékezés
29
augusztus 2014

Huszadik alkalommal tartottunk megemlékezést augusztus 20. alkalmából.
A közel másfélszáz résztvevő között voltak az aradi és köröskisjenői nyugdíjasok képviselői, Costica  Corodescu az Arad Megyei Liga elnöke és a köröskisjenői Zsorzsett Csáki elnök asszony vezetésével.
 
 
Dr. Násztor Sándor egyesületi elnök megemlékezésében hangoztatta, hogy már a legelső

Tovább ...

O R O S H Á Z A
4
augusztus 2014

A „FÁKLYÁK” ÉS A „HARANGOK” ÁRNYÉKÁBAN.

SE VIHAR – SE SAROK?!

( 2014. május – június )

 

Témajegyzék

Bevezető 2. oldal

Az iparűzési adó – állapottükör 4. oldal

A mai idők furcsaságai, az ország, Európa és mi Orosháziak 7. oldal

Tovább ...

Viharsarki nyugdíjas május
3
június 2014

Az Orosházi nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete Töhötöm utcai székházában az igen sokrétű és százak javára – örömére zajló élet a havi másfél ezres idős forgalmat, akik nap – nap után arra jönnek tanúsíthatják. Külön is sokuknak segít az egészség megőrző szolgálat a vérnyomásméréstől a gyógytornás csoportokig, amit korábbi

Tovább ...

Értesítő – Meghívó!
29
május 2014

Az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete civilszervezet vezetősége,
értesíti tagjait,
hogy 2014.június 11.-én (szerda) 9.30 órára
közgyűlést hív össze.
(A közgyűlés zártkörű.)

Napirendi pont:
- Az egyesület 2014. március 18-án elfogadott Egyesületi Alapszabályának, a Gyulai törvényszék végzése által meghatározottak szerint történő módosítások végrehajtásának elfogadása.

 

Kezdési időpont: 9 óra 30 perc,
határozatképtelenség estén 10 órakor, a jelenlévők száma alapján lesz határozatképes
a közgyűlés.

 

Helyszín: Városi Nyugdíjasház, Orosháza, Töhötöm u. 46. szám.

 

Kérjük, tagjaink pontos megjelenését!

 

Tisztelettel:

az Egyesület Vezetősége

« Page 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9 »

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


8 − 7 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>