Nyugdíjasok: Orosháziak – “Másháziak” – “Kistérségiek”

21
május2012

Az “Orosházi Élet” május 18-i számában, Zalai Mihály alpolgármester, tömör és egyértelmű választ adott a Kistérség Nyugdíjas Szervezetei Közhasznú Egyesülete közleményére: az orosházi adófizetők pénzét itteni és érdemi célokra lehet felhasználni. Ez az egész ügy, túlságosan bonyolult ahhoz, hogy néhány mondattal közérthetővé tegyük. Persze nem egyedüli, amire ráillik az, hogy ha valami öt-tíz éve helyesnek ígérkezett – nem biztos, vagy éppen, teljesen biztos – nem az jelenleg. A székely góbé – az ismert viccben – a helyszínelőknek egyetlen mondattal megoldotta, ezt: az út kanyarodott, ők meg nem. Valamikor azért jött létre ez a háttérszervezet (Töhötöm u. 46. sz.), hogy segítsünk a környékbeli települések nyugdíjas szervezeteinek, hogy lakóhelyükön, hasonló sikeres nyugdíjas életet – szervezeteket alakíthassanak ki. Ezt azonban félreértették – a “szomszédolást” és a mi házunkba igyekeztek betelepülni – sőt a vezetést is átvenni. Nekik nem a háló kellett, hanem az általunk fogott hal ?! Eddig valamennyi fesztivál (buli) a városi nyugdíjasházban egyesületi-városi pénzen szerveződött és utána napokig mi takarítottuk el a “romokat”. Ez valóban kellemes a térségbelieknek, miközben a települések önkormányzatai egy forintot sem adtak ennek a szerveződésnek, érthetően, hiszen csak a saját településük civilszervezetét támogatják. Szervezzenek máshol fesztivált! Ilyen típusú nyugdíjas szerveződés (bírósági bejegyzett) csak itt van a megyében, másfelé nincs, mert életidegen. Az új civiltörvényben utalás sincs hasonlóra, mert ugyanis a saját településeken, azonos sorsközösségi alapon létesülnek, működnek, ezért nincs szükség felesleges “vízfejekre”. Egyébként, van Megyei Szövetség, bár hasznossága vitatható. Mi (orosházi nyugdíjasok) a felháborító cselekmények után kiléptünk a kistérségi szervezetből és nem “külön váltunk”, mivel nem voltunk házastársi viszonyban. A saját otthonunkat – amelyet többtucatnyi társunk tucatnyi év során építgetett, gazdagított és napjainkban közel félezer tagunk és a valóságos közösségi – jószolgálati közhasznúság, havi másfél ezres idős forgalmat jelent – nem engedjük át zavaros célú “buli-bázisnak”! A kistérség – törvényes közérdekű rendszer – amihez a nyugdíjas címkézésnek semmi köze. Az viszont tény, hogy van egy 10 tagú szerveződés, ahol is a vezetőség tíz tagelnököt jelent, valójában két – három havonta értekeznek, ehhez semmi szükség egy orosházi külön helyiséget biztosítani. Azon, hogy legutóbb Rákóczitelepen a taggyűlésre érkező vidékieket (mintegy 60-70 fő) a Kasza zenekar fogadta és ez ismétlődött még kilenc helyen (?), mint valami “vándorportyázók” a komolyságán el lehet meditálni. Másrészt az elnökségi ülés is megtartható ott.

 

Az viszont szomorú tény, hogy a nyugdíjasházi “Féja – Viharsarok” c. rendezvényre, éppen a legérintettebb terület, a Rákóczitelepi nyugdíjasok, ígéretük ellenére, nem jöttek el – talán Sámsonra látogattak – ez önmagát minősíti?! Jó lenne, valamint ideje is lenne, elgondolkodni ezeken. Orosháza mintegy 800 szervezett nyugdíjasa közül töredék a kistérségi arány, három csoport(a Fegyveres testületiek- Határőrség, Rákóczitelep).

 

Ez a szerveződés annakidején segítette a megerősödést, de mára ez az úttévesztés, okafogyottság állapotában, csak zavarja az igazi önálló települési nyugdíjas szervezetek sikerességét.
A kölcsönös barátkozás nem jelenti az összebútorozást.

 

Az Alpolgármester Úr nyilatkozata helytálló, amivel csak egyetérteni lehet. Ez itt, Orosháza és nem “másháza”, és mi nem másházi, hanem orosházi nyugdíjasok vagyunk.

 

Orosháza 2012-05-21

 

Dr. Násztor Sándor
Városi Egyesületi Elnök

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


7 − = 5

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>