Tisztelt Emlékezők!

6
november2013

dr_nasztor_sandor

Dr. Násztor Sándor beszédét tartja

 

Ötvenöt évvel ezelőtt néhány kilométerrel délebbre nagy robajjal földgázt hozott nekünk az aranysárga ősz. Aztán rá öt évre az a gáz itt, túl a kerítésen üveget olvasztott és csöpögtetett, Orosházi üveget-, „Orosházi nektárt”. Pontosan fél évszázada ezekben a percekben november 6-án 14.15 perckor az 1-es huta 1 sz. kemencéje 1. sz. gépén kezdődött el az orosházi üveggyártás és most itt erre emlékezünk.
Az akkori reményt vesztett nyomorúságos időkben mintha Ady Endre karácsonyi álmodozása vált volna valósággá „ igazi nagy boldogság szállt” erre a viharsarki tájra.
Ezernyi orosházi család tette sarokba a vándorbotot, mert lett remény és jövő.
Manapság a sok dinom–dánom-os, lakmározós forgatagban, nehezen akarják sokan elhinni, hogy milyen kegyetlen valóságból jöttünk el a mába. Pedig a jövő már a születésnél elkezdődik. Akik később nem tisztelik a szülőket – nagyszülőket, olyan példát mutatnak, amely később majd utol éri őket is.

 

Tisztelt jelenlévők!

 

Az orosházi üveget ünnepeljük. Ahogy a polgármester Úr fogalmazott, a magyar üveggyártás kizárólagos fővárosa vagyunk. Azonban ne feledjük, hogy egy Celldömölkre tervezett üveggyárat kellett ehhez idehozni és százak építették fel verejtékes kegyetlen viszonyok között a gyárat az akkori Dózsa Tsz kukorica földjén.
Nem lehet itt úgy emlékezni, hogy ne gondoljuk az egykori gyáralapító 94 éves Szokup Lajosra, akit méltán nevezhetünk egykori jótevőnknek, Orosháza igaz barátjának.
Kívánjunk neki még sok-sok évet, jó egészséget.
Majd olyan kiváló mesterek- szakemberek tanították meg az ittenieket csodás nemzetközi színvonalú üveget csinálni, mint Szűcs Albert, akinek emléktáblájához hoztuk el koszorúinkat, tiszteletünk jeléül. Az orosházi üveggyártásnak sok kiválóságát ismerjük, sajnos voltak belső gyári halottak, rájuk is emlékezzünk.
A fél évszázada fölolvadt üveg máig is ott izzik bent, egy percre sem hűlt ki és megközelítőleg, idáig mintegy 3,8 millió tonnányit olvasztottak le, a fél évszázad alatt. S mindebből akár „üveghegyünk” is lehetne ezen az asztalsimaságú vidéken.

 

A szomszédban a háromnapos kolbászfesztiválon több vagonnyi húst gyúrtak, több százan „csabaikummá”, ehhez gratulálunk.
Itt Orosházán 365 napon át – csak nálunk – készül a több ezer tonnányi üvegtermék. És ezek viszik el hírünket a világ sok országába. Talán még ebből is lehetne valamilyen „unikum”.

 

Gratulálunk az orosházi üveggyárak kollektíváinak és további sikereket kívánunk.
Az üveg volt-lett a megalapozója legalább másfélezer nyugdíjas létbiztonságának, valamint Orosháza igazi élhető várossá válásának.
Ezért joggal ékeskedik az új főtéren az üvegszobor.

 

Tisztelt Emlékezők!

 

Az Orosházi Nyugdíjasok Egyesülete és üveges közösségei – Hagyományőrző Köre – büszkék vagyunk az elődök tetteire. Sok-sok emlékképet, tárgyat összegyűjtve egy tisztelgő kiállítással is szeretnénk hozzájárulni, e jubileumhoz a Töhötöm utcai Nyugdíjasházban.
Tisztelettel meghívjuk az érdeklődőket, tekintsék meg.
Hálával gondolunk az elődökre és jó egészséget kívánunk a mai aktív és nyugdíjas üvegeseknek.
Orosháza város vezetése méltóan ápolja a szénhidrogén- és az üveg-ipari hagyományokat, amiért fogadják elismerésünk és köszönetünk.

 

Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

Orosháza, 2013. november 6. (du 14,15 óra)

 

Dr. Násztor Sándor

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


1 + = 5

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>