Eötvös Józsefre emlékeztek a Töhötöm utcai nyugdíjasházban

Eötvös Józsefre emlékeztek a Töhötöm utcai nyugdíjasházban

Születésének 200. évfordulóján a nagyszámú érdeklődő előtt Dr. Szabó Ferenc történész Orosháza Díszpolgára tartott magas szintű és élmény gazdag ismertetőt. Külön is kitért a kiváló nagy egyéniség több mint egy évtizedes itteni – Szentetornyai tartózkodásáról, kötődéséről és a magyar népoktatás megvalósításáról. A progresszió kiváló képviselője irodalmi alkotásaiban és közéleti szereplésében felbecsülhetetlen értékű.

Ehhez kapcsolódik az Egyesületi vélemény: nem csak emlékeznünk kell rá, de pótolni is a mulasztásainkat. A gádorosi Juszt Zsigmond tiszteletét megtartva, érthetetlen az Ő mellőzöttsége. Báró Eötvös József nem csak egy névadó, hanem egész Orosházáé. Talán azt is megérdemelné, hogy szobrát az ajtó mellől az iskola előtti tér közepére helyezzük és szellemi nagysága kellő gondozást – tiszteletet nyerjen.

Az Egyesület Hagyományőrző Köre kezdeményezésére a tavaszi „Véres Május elseje” kegyeleti méltósága és a városi elismertsége kapcsán, most egy újabb őszi méltó kezdeményezéssel párosult: Orosháza lakossága biztosan igényli az Eötvösi hagyomány rendezését.

Orosháza, 2013. szeptember 24.

Dr. Násztor Sándor

Egyesületi Elnök