Juniális és balatoni kirándulás leszervezve – Már csak a nyitásra várnak

Orosháza nyugdíjas egyesületei már készülnek a nyitásra és a nyári programokra. A Magunkért Egymásért Civil Egyesület (MECE) és az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete (ONYEE) is azt reméli, idén már egy eseményekkel teli év vár a tagokra.

„Szerintem, ha most telefonálnánk vagy online üzennénk, már holnap itt lennének a tagok. Annyira készülnek, és annyira várja már mindenki a közös találkozást.” – Így vélekedik Keller Erika, a Magunkért Egymásért Civil Egyesület elnöke. A nyugdíjas egyesület éveken át rendkívül aktívan működött, az év bármely szakában találtak okot egy kellemes baráti összejövetelre, zenés-táncos mulatságra vagy épp egy jó hangulatú kirándulásra. A vírushelyzet azonban az ő életükbe is beleszólt, de azért a klubtagok nem engedték el egymás kezét, jelenleg online és telefonon tartják a kapcsolatot. A MECE elnöke elmondta, két idősebb taguk hunyt el a korlátozások idején, mindketten súlyos betegségben szenvedtek. A koronavírus következtében egy tagot sem veszítettek el, és a mecések 90%-a már túl van a második oltáson is.

A MECE farsangi bulijai mindig felejthetetlenre sikerülnek (Fotó: OrosCafé archív)

“Oltáspártiak voltunk és vagyunk mind”

A szentetornyai székhelyű egyesület után a Töhötöm utcára is ellátogattunk, ahol a több mint 400 tagot számláló Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesület elnökét kérdeztük a járványhelyzet hatásáról.

– Egyesületünkben történtek sajnálatos halálesetek a koronavírus következtében is, a Covidban elhunytak száma körülbelül négy-öt főre tehető – mesélte Erős Károly elnök. – Többen voltak, akik átestek rajta, de ők most már jól vannak. Körünkben az oltással kapcsolatban egyáltalán nem volt visszatetszés. Oltáspártiak voltunk és vagyunk mind – emelte ki.

Majálisi móka ONYEE-módra (Fotó: Oroscafe archív)

A Töhötöm utcán e hétfőtől kezdődően újra él az ügyeleti rendszer, így akinek gondja, kérdése van, az most már személyesen is jelentkezhet az egyesületnél. Bár most még minden megszokott program szünetel, nagyon reménykednek abban, hogy a nyártól kezdődően már a nagyobb rendezvényeiket is megtarthatják, elsőként a most már bizonyosan elhalasztott majálist, mely talán juniális formájában mégis megvalósulhat majd.

“Meglazultak a kapcsolatok, pedig a célunk, hogy otthont adjunk”

– Várjuk az oltást és várjuk a nyitást, azt, hogy újra találkozzunk – folytatta Erős Károly. – A találkozások megszűntével nagyon meglazultak a kapcsolatok, pedig az egyesületünk működésének az a lényege, hogy otthont adjunk a nyugdíjas tagtársaknak. Közülük sokan egyedül vannak, számukra az egyesület jelenti a társaságot, a kikapcsolódást. Szeretnek eljönni egy kis beszélgetésre, kávézásra, biliárdozásra, többen igénylik az egészségügyi szolgáltatásokat, köztük a vérnyomás-mérést, a fényterápiás lámpakezelést, a masszírozást is, valamint a hölgyek jelentős része rendszeresen vett részt a tornafoglalkozáson is.

A rendezvények mellett az épület felújítására helyeznek nagy hangsúlyt (Fotó: Horváth Bence)

Az ONYEE elnöke kiemelte, a rendezvények mellett más terveink is vannak a 2021-es évre. A székhelyük épületének egy része igen jelentős állagromláson ment keresztül, de a nehéz helyzetre való tekintettel sem a múlt évben, sem idén nem kaptak ilyen jellegű támogatást. Így pályázni fognak két klubhelyiségük felújítására és a régi nyílászárók cseréjére is. Ebben a lehetőségben nagyon bíznak, hiszen két korábbi pályázati sikernek köszönhetik azt is, hogy a rendezvénysátruk alatt az udvarukon most már akár 200 főt is le tudna ültetni.

Tervezik a programokat

– Ha a körülmények engedik, májusban egy zenés, táncos anyák napi ünnepséggel kezdenénk az évet – mondta el Keller Erika. – Júniusra fürdőhelyi kirándulást szervezünk, júliusban pedig reményeink szerint két kirándulás vár ránk, előbb Fonyódot, majd Kapolcs környékét látogatjuk meg. Az őszt egy szüreti mulatsággal indítanánk, erre nyertünk is egy 200 ezer forintos pályázatot, majd ezt követné a Katalin bálunk. Nagyon bízunk benne, hogy a Senior bálunk is megvalósulhat majd, hiszen akkor a sportcsarnokban Dél-Békés minden nyugdíjasát megmozgathatnánk – emelte ki a MECE vezetője.

Keller Erika nagyon bizakodó (Fotó: Horváth Bence)

Mindkét egyesületi elnök reméli, ez az év már eseményekben és programokban gazdag lesz a nyugdíjas tagok számára.

Írta: Bogdánffy-Szőke Anett

Az eredeti cikk megtalálható az OrosCafé archívumában.