Pályázat

3
december2012

Az “Orosháza Városáért” kitüntetés elnyeréséért

 

A közzétett felhívás alapján, mi az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete és az Olajbányászok klubja – javasoljuk a megtisztelő cím elnyerésére Götcz Tibor olajmérnököt, a Mol nyugdíjasát.

 

Götcz Tibor Szül: 1931. IV. 15. Budapest

Anyja neve: Plesburger Margit

Lakik: 1082. Budapest, Korvin köz 6. III/1.

 

Pályázat indoklása

 

Előzetes megjegyzésként legyen szabad megemlíteni, hogy Szokup Lajos mellett Ö az a jeles személyiség, aki évtizedes próbálkozásunk ellenére sem tisztelt meg a megérdemelt elismeréssel a korábbi városvezetés.

Götcz Tibor fiatal friss diplomás olajmérnökként a magyar olajipari cégnél lépett munkába 1954 őszén (Országos Kőolaj és Gázipari Tröszt) és mint a cég Biztonságtechnikai Főosztályvezetője ment nyugdíjba.

Az igazi nagy életművének mondható Orosháza – Tatársánci Pf. 1. sz. (Pusztaföldvár 1.) kút lemélyítése során a nagy földgáz (és olaj) mező megtalálása ahol, is mint a csapatvezető mérnök irányította a munkákat. Ez időben a fúrási egység Tótkomlóson áldatlan viszonyok között – sáros utcában, bódékban “táborozott” és Orosháza vezetői ekkor hívták-hozták át őket a Táncsics utcai telepre.

A félévszázados emlékezéskor (2008. október 16.) az egykori helyszínen a “kis emlékfúrótorony” és tábla avatáskor a későbbi orosházi Fúrási üzem vezetője – Götcz Tibor adta át az egykori képletes fúrási-földtani napi jelentést- mely a felfedezést rögzíti – a MOL Kutatási Igazgatójának Holoda Attilának.

Götcz Tibor egy évtizeden át irányította a Dél-keleti Alföldi szénhidrogén mező feltárását, az ide összpontosított 7 fúróegységet és a kutak százait mélyítették le. Később 1967-től az egyik legfelelősségteljesebb beosztásban az országos biztonságvédelem (kitörések stb.) vezetői feladatát látta el sikerrel nyugdíjazásáig.

Mint olaj és gázipari nyugdíjas, azóta is aktív szerepet lát el a Bányász-kohász Egyesület keretében működő Budapesti Olajbányász Klub (BOK) vezetésében és hagyományápolásában. Ezt tette az orosházi emlékforduló során és az “Olaj, Olaj, Olaj” című itteni forgatásánál és sok más területen napjainkig.

Az üvegipari félévszázados emlékünnepi fogadáson Dr. Dancsó József Polgármester Úr Szokup Lajos mellett Őt is megtisztelte egy emlékcsomaggal. Talán érdeme megjegyezni, ez volt az első és egyetlen megtisztelés amit, a sorsunkat megváltoztató szénhidrogénipar, az orosházi olajbányászok közül valaki is kapott.

Úgy gondoljuk Orosháza városa elismerésére az “Orosháza Városáért” kitüntetésére minden tekintetben méltó Götcz Tibor.

 

Orosháza. 2012. december 3.

 

Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete Vezetősége nevében:

Dr. Násztor Sándor

Egyesületi Elnök

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


− 2 = 4

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>