Miért is lesz- kell- legyen 2016 az olajbányászat éve Orosházán

Miért is lesz- kell- legyen 2016 az olajbányászat éve Orosházán

Mindenekelőtt azért is, mert a mi „legnagyobb magyar falunkat” a szénhidrogén bányászat tette, Békés megye ipari- gazdasági központjává. Ennek köszönhető, hogy a magyar üveggyártás központja „fővárosa” (98%) vagyunk – úgy, mint a mi unikumunk, és hogy még jelenleg is közel harminc ezren (29 ezer) vagyunk itt.
Másrészt, pontosan hatvan éve, hogy ősszel egy sáros utcában (Tótkomlóson) letáborozott egy fúrós csapat a fiatal olajmérnök Götz Tibor vezetésével („Fúrási Telep”), elkezdje a kincset rejtő Tatársánci térség feltárását. Ennek lett a gyümölcse a Pf.1sz. kút lemélyítése, mely által felszínre került nagy dübörgéssel a földgáz. 1958. október 16.-án délben.

Ami pedig a jelen nagy ígérvénye, arról a”Panoráma” a MOL Magyarország c. lapja, decemberi száma tudósít: „Új lehetőségek a Magyarországi Kutatásban c”. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nyilvánosságra hozta a koncessziós pályázatok eredményét, melyek értelmében a Battonya – Pusztaföldvár (értsd Tatársánc) északon kutathatunk (ez Orosháza) majd. A szerződéseket még ez évben, de legkésőbb jövő év elején (ez 2016) megkötjük, így 2016 végén már megkezdhetjük tevékenységünket.”

Mit tudhatunk erről?
Néhány éve (5) egy igen érdekes vetített képes tájékoztatásra került sor a Töhötöm utcai Nyugdíjasházban. Az előadó egy ismert szaktekintély Dr. Szabó György az amerikai FALCON Oil Ltd (Denver) magyarországi megbízottja – aki az u. u. „Makó Árok” feltárását, irányította és nagy mélység (hatezer méter alatt) háttér feltételei nem voltak biztosítva és leállt. Ő a következőket mondta akkor: ugyan mit sóvárognak itt maguk a „Makó Árkon”, hát itt Orosháza alatt és szélén legalább háromszor akkora szénhidrogén kincs van és várja, hogy felhozzák, csak éppen az eddig másfélezer méternél mélyebben, úgy háromezer méter körül van. Ehhez csak egy kicsivel több pénz kell, de ha lesz felhozzák. Hát most érkeztünk el oda, hogy a MOL – nak pénze is van és az érdekei is adottak. Természetesen ez nem egy szakmai magyarázat, de a lényeg az, hogy az eddigieknek a többszörösét kezdik most felkutatni és feltárni.
Az nem kétséges, hogy ez Orosháza igen jelentős gazdagságát, több száz új munka lehetőséget, és városfejlődést eredményezhetnek egészen Gyopárosig. Annak idején közel ezer kutat mélyítettek itt le a térségben és lett egy Kardoskúti bázis is.

Az ezzel kapcsolatos- esetleges városi programok bizonyára rövidesen összeállnak.
Ezt bizonyítja, hogy Dávid Zoltán polgármester új évi nyilatkozatában külön is kitért erre: „Keressük a kapcsolatot a MOL vezetőivel. Nekünk, mint a térségvezető településének ki kell vennünk a részünket ennek megvalósulásában.”
A felkészülési program, az esetleges rendezvények, vagy éppen egy-egy „Orosházi Bányászos Krónika” emlékkiállítás várhatóan az őszi időpontra számtalan feladatot jelent. A félévszázados Emlékrendezvények során Dr. Csákó Dénes kiváló képes kiadványa, összeállítása a „Pusztaföldvár 50 éves” c. és sok más az itteni korábbi szakember, Bogdán Gyula és mások a civil kapcsolódás a Városi Nyugdíjas Egyesület és a Nyugdíjas Olajbányászok klubja szívesen közreműködik, segít ezek során. Ehhez azonban kérjük az érdemi elősegítést azon hozzáértő és ez ideig is bizonyított munkatársaknak, mert ez nem egy sima „civil ügy” és nem a nyugdíjasok pénztárcáját kell, hogy terhelje.
Talán a helyi Médiának is biztosítani kellene kellő pénzalapot, hogy a korábbi Városi TV lehetőségei elérhetők legyenek az egyszerű hétköznapi Orosháziak is.
Igen örvendetes volt az is nem rég, ahogy Orosháza pályázott és nyert az „Idősbarát Önkormányzat” cím kapcsán. Külön is elismerésre méltó volt ebben Kovács György ügyintézői munkássága, ami talán újbóli lehetőséget kínál. Én magam is szívesen segédkezem és érdemben tehetem.
Úgy gondolom Orosháza városának ez valóban egy Boldog Újévi remény, elsősorban lakosságunk, gyermekeink, unokáink jövő boldogulása. Szívből kívánom, hogy így legye.

Orosháza. 2016. január 21.
Dr. Násztor Sándor