ÜVEG ÜVEG ÜVEG ÜVEG ÜVEG

ÜVEG ÜVEG ÜVEG ÜVEG ÜVEG

Tisztelt érdeklődő!

Ön az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete honlapját-, hírportálját nézi, olvassa.

Ezáltal megismerhet egy képes kiadványt:

„Ötvenéves az orosházi üveg – az orosházi üvegipar rövid krónikája” c.

Ebben dokumentumok, személyes élmények tanúsítják, hogyan került Orosházára, a Celldömölkre tervezett üveggyár, valamint miképp lett 1961-ben május elseje az orosházi üvegipar születésnapja. Ugyan ilyen hitelt érdemlőn megtudható, milyen nagy társadalmi értékű volt és maradt az akkori több ezer új munkahely létrejötte, így a városépítését segítő szerepe, az iparágnak. Ezzel egy időben – az üveges év jegyében – emlékünnepség, több megemlékezés és emléktábla avatás is történt.
Szükséges megemlíteni, de a kiadványban is benne van, hogy e jelentős események kezdeményezője az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete valamint ennek keretében jelentős szerepet betöltő, Oh. Üveggyári Nyugdíjasok Baráti Köre volt. Ehhez köthető részben ez a képes krónika is. Ezek kapcsán meg kell említeni azt a bíráló kritikát, hogy miért a nyugdíjas egyesület kezdeményezett, mivel ez városi kompetencia.

A kezdeményezés bárkinek – akiknek joga és lehetősége – így a „lekésők” önmagukat okolhatják. Ettől még minden rendezvény városi és közös volt.
Egyébként a félszázados kezdet és folytatás nem az akkori és jelenlegi „ovisok” ügyintézői illetékessége.

Maga a kiadvány megörökíti a ma még létező dokumentumokat és az akkori cselekvő emberek élményeit a teljesség – hibátlanság igénye nélkül sajátos hangvétel és stílus jegyében. Erre utalnak Dr. Dancsó József Orosháza város polgármesterének ajánló sorai is. Szükséges megemlíteni, hogy a többmint félmilliós költséget egy igen szegény öblösüveggyári hozzájárulás mellett a város (részben az egyesület) biztosította.

Az emlékrendezvényeken túl, e kis képes kiadvánnyal szeretnénk, én és segítőim is köszönteni – emlékezni, tisztelegni – a gyáralapító Szokup Lajos bátyánkat, aki túl a 91. éven is részese volt az eseményeket és a gyár felépítését – beüzemelését irányító egykori „pipás” igazgatónk Szűcs Albert emlékének. Ugyan így tisztelet és elismerés ez a több ezer orosházi üvegipari dolgozóknak, akik az Alföld Dél-keleti sarkában tízmillió tonnányi üveget olvasztottak – dolgoztak fel napjainkig és elvitték városunk hírét a nagyvilágba.

Minden közreműködőt és segítőt köszönet és elismerés illet az üvegipari megemlékezésért, különösen az üveges szervező csoportot.

Talán méltó zárása is volt az üveges évnek, a Juszt Zsigmond Városi könyvtárban, október 12.-én a „Képes Krónika” bemutatása.

A megjelentek „szerény köre” élén a város polgármesterével Dr. Dancsó Józseffel, a kiadványt méltató Dr. Szabó Ferenccel, Orosháza Díszpolgárával, az üvegiparaikkal és másokkal önmagáért beszél. Mivel a kiadvány korlátozott számban jelenhetett meg, ezért élve az internet adta lehetőséggel és a segítő közreműködőkkel, (Irimiás László, Mészáros Géza) a honlapunkról bárki megismerheti a „Krónikát” és a fontosabb történéseket.

Reméljük, méltányolják segítő szándékunkat.

Tisztelet minden érdeklődőnek!

Orosháza, 2011. november 6.

Dr. Násztor Sándor
Szerző és az Egyesület elnöke