Évzárás a Töhötöm utcai nyugdíjasházban

Évzárás a Töhötöm utcai nyugdíjasházban

Az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete a napokban, Dr. Násztor Sándor elnök előterjesztése alapján összegezte az elmúlt év főbb történéseit és körvonalazta tennivalóit a várható új civil törvény figyelembevételével.
Tények igazolják, hogy az Egyesület fennállása tizenhetedik évében a legsikeresebb esztendőt zárja. Az Önkéntes alapon működtetett „HÁZ”, az „orosházi modell” amegyében is egyedül álló. Az Egyesületen belüli közösségek (klubok, baráti körök, csoportok) és a szerteágazó közhasznúsági tevékenység és ezek során a havi másfél ezres idősforgalom önmagáért beszél. Az állandóan növekvő taglétszám közelíti a fél ezret. A házon belüli sokféle közösségi programok, jószolgálati lehetőségek, különösen az egészségmegőrzés terén (vérnyomásmérés, bioptron-lámpázás, gyógytorna – gyógy masszázs és a segédeszközök: masszázsfotelek, szobakerékpár, futópad, stb.) százak örömére szolgál. Ezt egészíti ki az év folyamán, mintegy tucatnyi belföldi-külföldi kirándulás.

Túl ezeken jelentős a városi közéleti közreműködésünk, ilyen volt az Egyesület és az üvegipari nyugdíjasok baráti köre kezdeményezésével megvalósult az üveggyár alapítás fél évszázados megemlékezése. Itt kell megemlíteni a városi támogatással készült kiadványt „Ötvenéves az orosházi üveg”, „Az orosházi üvegipar rövid krónikája” címmel ( író – szerkesztő Dr. Násztor Sándor ) amely már az interneten – honlapunkon – is olvasható.
Az Egyesület, a Ház létezése (ingatlan biztosítás, költségvetési hozzájárulás), csak a városi önkormányzat idősbarát segítő támogatásával volt lehetséges. Ez továbbra is elérhető lesz. Ugyanakkor a Töhötöm utcai – missziós, áldásos – besegítés a város intézményi szolgálatba, kölcsönös érdek.
Meg kell említeni, azonban azt is, hogy az év során, külső-belső „közreműködők” a sok fáradtsággal összehozott közösségünk létét zavarták meg. Esetenként bizonyos, politikai hátterű, akciókat kellett elhárítani. Szigorúan ragaszkodunk ezután is értékeink – a mi mostani szellemiségünk őrzéséhez, az alapszabályunkban rögzített pártsemleges szellemiségünkhöz, saját és orosházi – érdekérvényesítésünkhöz. Ezek alapján kiléptünk az Orosházi Kistérség Nyugdíjas Szervezeteinek Közhasznú Egyesületéből.
Az Egyesület vezetése, törzsgárdája és a közösségek, most a „Kiskarácsonyok” méltó megemlékezésén túl, felkészülnek a jövő év elejei közgyűlésünkre, az új civil törvény figyelembevételével.
Meggyőződésünk, hogy egy ilyen sajátos és példaértékű civil közösségnek a jövőben is lesz létjogosultsága.

Orosháza, 2011. november 29.

Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi
Egyesülete Vezetősége