Évzárás a Töhötöm utcai nyugdíjasházban

29
november2011

Az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete a napokban, Dr. Násztor Sándor elnök előterjesztése alapján összegezte az elmúlt év főbb történéseit és körvonalazta tennivalóit a várható új civil törvény figyelembevételével.
Tények igazolják, hogy az Egyesület fennállása tizenhetedik évében a legsikeresebb esztendőt zárja. Az Önkéntes alapon működtetett “HÁZ”, az “orosházi modell” a megyében is egyedül álló. Az Egyesületen belüli közösségek (klubok, baráti körök, csoportok) és a szerteágazó közhasznúsági tevékenység és ezek során a havi másfél ezres idősforgalom önmagáért beszél. Az állandóan növekvő taglétszám közelíti a fél ezret. A házon belüli sokféle közösségi programok, jószolgálati lehetőségek, különösen az egészségmegőrzés terén (vérnyomásmérés, bioptron-lámpázás, gyógytorna – gyógy masszázs és a segédeszközök: masszázsfotelek, szobakerékpár, futópad, stb.) százak örömére szolgál. Ezt egészíti ki az év folyamán, mintegy tucatnyi belföldi-külföldi kirándulás.
Túl ezeken jelentős a városi közéleti közreműködésünk, ilyen volt az Egyesület és az üvegipari nyugdíjasok baráti köre kezdeményezésével megvalósult az üveggyár alapítás fél évszázados megemlékezése. Itt kell megemlíteni a városi támogatással készült kiadványt “Ötvenéves az orosházi üveg”, “Az orosházi üvegipar rövid krónikája” címmel ( író – szerkesztő Dr. Násztor Sándor ) amely már az interneten – honlapunkon – is olvasható.
Az Egyesület, a Ház létezése (ingatlan biztosítás, költségvetési hozzájárulás), csak a városi önkormányzat idősbarát segítő támogatásával volt lehetséges. Ez továbbra is elérhető lesz. Ugyanakkor a Töhötöm utcai – missziós, áldásos – besegítés a város intézményi szolgálatba, kölcsönös érdek.
Meg kell említeni, azonban azt is, hogy az év során, külső-belső “közreműködők” a sok fáradtsággal összehozott közösségünk létét zavarták meg. Esetenként bizonyos, politikai hátterű, akciókat kellett elhárítani. Szigorúan ragaszkodunk ezután is értékeink – a mi mostani szellemiségünk őrzéséhez, az alapszabályunkban rögzített pártsemleges szellemiségünkhöz, saját és orosházi – érdekérvényesítésünkhöz. Ezek alapján kiléptünk az Orosházi Kistérség Nyugdíjas Szervezeteinek Közhasznú Egyesületéből.
Az Egyesület vezetése, törzsgárdája és a közösségek, most a “Kiskarácsonyok” méltó megemlékezésén túl, felkészülnek a jövő év elejei közgyűlésünkre, az új civil törvény figyelembevételével.
Meggyőződésünk, hogy egy ilyen sajátos és példaértékű civil közösségnek a jövőben is lesz létjogosultsága.

 

Orosháza, 2011. november 29.

 

Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi
Egyesülete Vezetősége

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


7 − = 4

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>