Szebb és korszerűbb lett az orosházi nyugdíjasok Töhötöm utcai székháza

10
október2012

Az orosházi Nyugdíjasok érdekvédelmi Egyesülete tizennyolcadik születésnapi ajándékának is tekinthetjük a ház teljes körű felújítását a városvezetés által. Az ötszáz négyszögöles telken több mint ötszáz négyzetméteres beépített térség – helyiségek és a hasonló méretű korszerű és szép pihenőkert, zöld, fás terület, a fedett terasz, társaink javára van. Az, ami esztendőről-esztendőre itt történik a civil alkotó, önkéntes közhasznúság és a városi feltétel biztosítás, az összefogás ritka példája: az “Orosházi Modell”.

A több mint négyszáz tagú egyesület a jól szervezett civil közösség, a hét klub, kör, jól összehangolt, de önálló működése, a szerteágazó közhasznúság, az egészség megőrzés sokféle módja, a hagyomány megőrzés sokféleség, az érdek képviseletiség érvényesülése, a határ menti kapcsolatokig messzi térségben egyedülálló. Ehhez egyesületünk lakbér és rezsimentes ingatlanhasználatot és jelentős pénzügyi támogatást kap a városi önkormányzattól. Ugyanakkor e kettősség eredménye a ház havi másfél ezres idős-nyugdíjas forgalma, elégedettsége. A most történt több millió forintos felújítás az idősek világnapja ünnepi rendezvényén kerül jelképes átadásra Dr. Dancsó József polgármester Úr által.

A főépület teljes körű külső és az összes belső felülete a nyílászárók átfestése, a tetőjavítás, a terasztető csere és átfestése, valamint a lenti terem kétfelé választása új átrendezést tesz lehetővé. A gyógytornászok és klubok-körök saját teremhez jutását illetően.

 

Az épületben zajló élet – közhasznúság

= Az egészség megőrzés ­

A heti négy alkalommal történő rendelés – szolgálat, vérnyomásmérés, a bioptron (nagyteljesítményű) lámpás és hegyikristályos kezelés, masszázsszék heti négynapi rendelési időben. Havonta 226 kezelés, amelyen három negyedéves szinten közel 1,010 személy vette igénybe a gyógyító szolgáltatást. Mindezt volt korházi szakképzett önkéntes nyugdíjas szakemberek végzik. ­ A gyógytornász négy csoportban heti 2-2 alkalommal 40-50 fő vesz részt. Ezt kiegészítik a speciális eszközök – szoba kerékpár, futópad stb. Az új átalakított terem megosztással a közösségek és a biliárd,- sakk,- kártyázás feltételei is adottak.

A közösségek –klubok – körök új működési feltétel biztosítása, a külön teremmel nagy előrelépés. Az egyesületen belül hét speciális közösség tevékenykedik: Egészségügyi Csoport, Merián,- Olajos,- Platán,- AKG,- Linamar,- Üveggyári klub, Üveggyári Nyugdíjasok Baráti Köre. Ezek között 70-80 tagú a többség esetenként a környékbeli településeket is túlszárnyaló működést-programokat, valósítanak meg. Az Üveggyári Nyugdíjasok Baráti Köre ez évben már két külföldi és három hazai kirándulást szervezett (40-50 fős túrákat) most éppen az Észak-nyugati részen és a Suzuki gyárban voltak. Természetesen valamennyi csoport szervez házon kívüli és házon belüli rendezvényeket, (ebédel- tánccal) közérdekű összejöveteleket. Túl ezen a baráti közösségek még kisebb kerti partikat is összehoznak, amihez esetenként sátort, asztalokat, bográcsot stb. is biztosítunk. Ugyancsak említésre érdemes az AKG- csoport baráti ebédje, ahová az ország különböző részéről is hazalátogatnak az egykori szaktársak. A felújított nagy terem a 60-80 fős és afeletti, jórészt közös egyesületi rendezvények helyszíne is.

 

Az egyesületi közös programok

Egyrészt az összetartozás és a sajátosság diktálja, hogy a nőnap, nyugdíjas május 1-i majális, az augusztus 20, az idősek világnapja együttes alkalom legyen. Ettől még tartanak saját nőnapot, pótszilvesztert a csoportok és a hagyományos “Kiskarácsonyokat”.

 

%

 

Az egyesület hagyományápoló-közéleti jellegű missziót is felvállal: ­ Állandó jelleggel mi rendezzük az üvegipari alapítás (május 1) és szénhidrogén ipari emlékhelyek koszorúzását a várossal – iparággal közösen. Bányásznap. ­ A hagyományápolás jegyében: o Megemlékeztünk Darvas József író születésének századik évfordulójáról és egyedül mi helyeztünk el koszorút szülőházánál és nyilatkoztunk a média nyilvánosság által. o Április 12.-én Féja Géza “Viharsarok” c. könyve megjelenésének 75. évfordulóján ünnepséget tartottunk. Melyen részt vett az író fia Féja Endre és Orosháza város polgármestere Dr. Dancsó József. o Megemlékeztünk július 26.-án a kiváló agrárszaktekintély és vezető Dr. Soós Gábor MÉM-államtitkár születése 90. évfordulójáról. A határ menti kapcsolatok tekintetében. Az igazi érdemleges és folyamatos együttműködés lényegében nyugdíjas területen részünkről van az Aradi Liga és a Köröskisjenö nyugdíjasaival. Ezt bizonyítja a köröskisjenői Mária napi fánk sütő fesztivál és kulturális seregszemle, ahol mi jelentettük a megyét is, és mindkét műfajban elhoztuk az első díjat és is.

 

%

 

A nyugdíjasház működésének rendjét az ingatlan gondozási felelősségét is beleértve az Egyesületi vezetés és a HÁZ- új összekapcsolt irányítási kerete: az Egyesületi Elnök- és házügyvezető azonossága, a programszervező és helyettes, valamint az igazi gondnok, felelős és aktív tevékenysége által érvényesül. A ház és egyesület operatív vezetése, pénzgazdálkodása, a közgyűlés által elfogadott éves költségvetés szerint történik az adott területek felelős és szakképzett munkatársak által. Az egyesület Felügyelő Bizottsága, ezt figyeli. A vezetés a pénzügyek intézői folyamatosan elkészítik a megkötött szerződések alapján a város szakterületének a szükséges elszámolási okmányokat. Ez ideig semmilyen érdemi probléma nem adódott. A Ház- rendelkezik mindazokkal a szükséges és korszerű feltételekkel, eszközökkel, amelyek a jelen igényeit kielégítik; számítógépek és más hasonlók. Ezek esetenként tagjainknak is segítségére vannak, ha ilyen kérés adódik. Itt kell megemlíteni, hogy a ház felújítás során sokkal kedvezőbb feltételek jöttek létre, a Ház és az Egyesületi vagyon-értékek védelme-gondozása, a karbantartás, gondnoksági rendezettség számára (karbantartó műhely, gondnoki helyiség, új tároló szín, stb.) A tető rendbetétele megóv a beázástól stb. A felújítást végző közmunkás csapat elismerésre méltó színvonalas munkát végzett, amit külön is megköszöntünk mindnyájuknak és az őket irányítóknak is. Elismerés illeti Zsurkra János gondnokot és a befejező rendet teremtő asszonycsapatot, élén Pálné Erzsikének.

 

%

 

A 2012 év október 2.-hoz ilyen kivételes és örömteli közegben érkeztünk el. Köszönet ezért aktív-segítő tagjainknak és mindannyiunk nevében köszönjük a megújított házat Orosháza város vezetésének és Dr. Dancsó József Polgármester Úrnak.

 

Orosháza, 2012. szeptember 26.

 

Dr. Násztor Sándor

Egyesületi elnök és Ház ügyvezető

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


8 − = 5

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>